De naam van Amsterdam ontleent Amstelredamme, een indicatie van de stad de oorsprong als een dam van de rivier de Amstel. Het voormalige kleine vissersdorp in de late 12e eeuw, Amsterdam werd een van de belangrijkste havens in de wereld tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw (17de eeuw), een gevolg van de innovatieve ontwikkelingen in de handel. Gedurende die tijd, was de stad het toonaangevende centrum voor financiën en diamanten. [15] In de 19e en 20e eeuw de stad uitgebreid en vele nieuwe wijken en voorsteden werden gepland en gebouwd. De 17e-eeuwse Amsterdamse grachten en de 19-20 eeuw Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Amsterdam is located in the western Netherlands, in the province of North Holland. The river Amstel terminates in the city centre and connects to a large number of canals that eventually terminate in the IJ. Amsterdam is situated 2 metres belowsea level.[44] The surrounding land is flat as it is formed of large polders. A man made forest, Amsterdamse Bos, is situated southwest. Amsterdam is connected to the North Sea through the long North Sea Canal.

Amsterdam is intensely urbanised, as is the Amsterdam metropolitan area surrounding the city. Comprising 219.4 square kilometres (84.7 square miles) of land, the city proper has 4,457 inhabitants per km2 and 2,275 houses per km2.[45] Parks and nature reserves make up 12% of Amsterdam's land area.

Recent archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat al lang voordat van Amsterdam sprake was er al bewoning was in de omgeving van de (latere) Amstel en het IJ. Bij het graven van tunnels en ondergrondse stations voor de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro zijn door de archeologen van de Gemeente Amsterdam, onder leiding van stadsarcheoloog prof. dr. Jerzy Gawronski, veel voorwerpen van grote diepte naar boven gehaald uit de bodem van de rivier de Amstel, daar waar nu het Damrak en het Rokin liggen. Archeologische vondsten zijn er uit de Nieuwe steentijd, tot zo'n 4.600 jaar geleden en uit de Romeinse tijd, van circa 2.000 jaar geleden.[1]

De geschiedenis van het eigenlijke Amsterdam begint omstreeks het jaar 1000. Toen werd dit moerassige gebied, Aemestelle genoemd, vanuit de Utrechtse regio stukje bij beetje ontgonnen. Vanaf verschillende bestaande veenstromen werden aan weerszijden afwateringssloten gegraven en ontstond een boerengemeenschap van landontginners, zoals ook elders in het veengebied tussen het Gooi en de Hollandse duinen. Toen het veen als gevolg van ontwatering begon in te klinken moesten dijken worden aangelegd om het inmiddels lager gelegen land tegen het water te beschermen.[2]

In de 13e eeuw leidde dit tot aanleg van dijken langs de Zuiderzee en het IJ. In de monding van de Amstel kwam een dam te liggen. Een deel van de Amstel zoals we die nu kennen zou mogelijk gegraven kunnen zijn. Dit werd de basis van een handelsnederzetting die uiteindelijk tot de machtige handelsstad Amsterdam zou uitgroeien.

Op de dijk langs de westoever (nu de Nieuwendijk) verrezen rond 1225 de uit archeologisch onderzoek oudste bekende (houten) huizen van Amsterdam die niet aan agrarische doeleinden waren gerelateerd. Wat later raakte ook de dijk aan de oostkant bewoond (nu Warmoesstraat). Tussen beide oevers werd, rond 1250, een dam met sluizen gebouwd (de huidige Dam). De monding van de Amstel, het huidige Damrak, werd zo de eerste zeehaven van de kleine nederzetting. HetRokin, aan de landzijde van de Dam, werd een binnenhaven.

Amsterdam heeft een lange en bewogen geschiedenis. De oorsprong van de stad liggen in de 12de eeuw, toen de vissers die langs de oevers van de rivier de Amstel bouwde een brug over de waterweg in de buurt van het IJ, dan is een groot zoutwater inlaat. Houten sluizen onder de brug diende als een dam; de bescherming van het dorp uit de stijgende IJ-wateren, die vaak overstroomd de vroege nederzetting. De monding van de rivier de Amstel, waar de Damrak nu is, vormden een natuurlijke haven, die van belang zijn voor de handel op de beurs van de grotere koggeships in de kleinere schepen die de goederen zeilde dieper in het achterland werd.
Het oudste document verwijst naar de afwikkeling van "Aemstelredamme" (Amsterdam) 'dam in de rivier de Amstel' komt uit een document van 27 oktober 1275 CE. Inwoners van het dorp waren, door dit document, zijn vrijgesteld van het betalen van een brug tol in het graafschap Holland door 
Recente opgravingen (2005 - 2012) heeft bewijs gevonden dat de oorsprong van Amsterdam zijn veel ouder dan 'slechts' de twaalfde eeuw. Tijdens de bouw van de Metro "Noord-Zuid lijn" archeologen ontdekt, vanaf zo'n 30 meter onder straatniveau, pole-assen, een stenen hamer en wat aardewerk, alle daterend uit het Neolithicum (Nieuwe Steentijd). Dit zou betekenen Amsterdam of zijn voorganger zou hebben gezien menselijke bewoning sinds ongeveer 2600 BCE

Create Your Own Website With JouwWeb